Titaanide heitlus

Nüüd on see siis lõpuks toimunud! Totilas ja Valegro on vastamisi läinud suurel tiitlivõistlusel ja minu väike fännisüda rõõmustab, et Valegro väljus sellest võitjana.

Tõsi küll, ilma vastuoludeta ei saanud see võistlus ju kuidagi minna, sest muidu üsna ühtlaselt hinnanud kohtunikud jagunesid legendaarset hobust hinnates kahte leeri ning hinnetevahe oli pea 9%. Samas, osad internetikohtunikud leiavad, et Totilas oleks tulnud esimestel traavipikendustel maha võtta, kuna ta ei olnud tagant puhas. Mina seda videos nii väga ei näinud, aga mulle tundub, et selle video tempo on pisut kiirendatud ka, võib-olla siis seepärast. Küll aga nägin ma korduvalt ratsme taha pugevat hobust. Tulemus 75,971% ja meeskondlik pronks.

Kuigi Dujardin ja Valegro väljusid individuaalsete võitjatena on paljud nende skoori nimetanud heldeks, kuna hobune ei olevat olnud oma tavapärase energia juures. Noh, kahte videot võrreldes, siis minu jaoks on Valegro sõit ilusam, hoolimata mõnest veast ja võib-olla tõesti vähesemast wow-momendist kui tavaliselt. Tulemus 83,029% ning meeskondlik hõbe.

Teisele kohale jõudnud Edward Gal ja Glock's Undercover on mõnes mõttes ju üllatuslikult seal, kuigi me kõik ju teame, et Gal on väga hea ratsutaja (mida muud me saaksime mõelda mehest, kes tegi maailma suurima koolisõidustaari, eks?) Tavaliselt suurvõistluste atmosfäärist häiritud hobusele sobis Gali sõnul väga hästi Aacheni tohutu suur areen, mis rahva platsis kaugele jättis ning lasi hobusel rahulikult oma tööle keskenduda. Ja kui Gal midagi oskab, siis on need täpsus, üleminekud ja piffid-paffid ning eks need sealt võidetud punktid ta lõpks nii kõrgele positsioonile viisidki. Tulemus 82,229% ja meekondlik kuld.

See, kas me näeme, kas Totilas suudab Speciali paremini teha, selgub ilmselt lähipäevil, sest juba räägitakse, et ülejäänud võistlusel osalemine on Totilase jaoks küsimärgi all ja selgub vet ülevaatuse käigus.

Ja ma lisaks veel, et jube lahe oleks selles heitluses olnud ka Damon Hilli osalemine, kuigi jah, Helen Langehanenberg ei ole ju tema ratsutaja ja isegi kui oleks, siis parasjagu tegeleb ta rase olemisega ning poleks ilmselt niikuinii osalenud.

Edit: Pärastlõunal antigi teada, et Totilas ei osale laupäevases Specialis ning läheb hoopis uuringutele, sest hobusel oli GP ajal ilmselgelt miskit viga. Tuleviku suhtes öeli välja, et hobune naaseb sporti ainult juhul, kui ta on võimeline tegema kõik kolm skeemi ühel võistlusel, nii nagu kõik meistrivõistlused ette näevad. Muide, kiire pilk FEI  lehele näitas, et viimane kord kui Totilas ühe võistluse raames kõik kolm kaasa tegi, oli 2011 aastal Rotterdamis, tookordsetel Euroopa Meistrivõistlustel.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mulle jälle meeldib Desperados. Ootan huviga, milliseid tulemusi ta hakkab tulevikus välja sõitma.

Totilasest on kahju, aga eks ta oli mõneti selline mürgine kingitus. Ahvatlev, aga viga tehti, et ta vastu võeti, sest midagi head ei ole sealt tulnud.
Liidia ütles …
Desperados on ka tõesti üks väga lahe hobune. Ja ma olen alati arvanud, et eks see Totilase müük üks selline asi on, et ju nad teadsid, et pikka pidu sellega pole. Kõik küll kurdavad, et vaene Gal jne, aga me ju kujutame ette, mis rahasummad seal ka tema jaoks mängus olid ja kui palju ta tänu sellele hobusele tuleviku jaoks võitis.
Ingrid ütles …
Mina olen pigem pettunud selles "titaanide heitluses", sest oleks tõesti tahtnud näha neid kahte tippvormis üksteisega mõõtu võtmas, aga... ei olnud minugi arust Valegro sõit päris tavapärasel tasemel (mõni üksik viga veaks, aga hobune kadus enda kohta tavapäratult tihti vertikaali taha ära ja tagajalad jäid ka kohati "uimaseks"). Samas oli neil muidugi endiselt ka palju väga häid hetki.

Ja noh, fakt, et antud tasemega võistlustel lastakse startida ja ka lõpetada skeem sellise käiguvahega hobusel nagu Totilasel eile, tekitab üsna tõsist hämmingut. Nagu kõigil oleks silmad kinni pigistatud, rääkimata ratsanikust endast, kes ju ometi PEAB tundma, et midagi valesti on. See, et needsamad "internetikohtunikud" hobuse longet paremini märkavad, kui kohalolijad, ei ole ikka päris okei.

Nii et kahjuks eriti arvestatavat mõõduvõtmist ei toimunud... ja vaevalt et ka tulevikus seda näeme, sest peaks mingit sorti ime olema, mille läbi Totilas oma lõputust vigastuste ja muude murede jadast täielikult taastuda võiks.

Aga jah - nõustun, et maailma parima hobuse endale muretsemisega on väga raske midagi võita. :P Kui läheb halvasti, siis kogu maailm kritiseerib, ja kui ka läheb hästi, siis ikkagi jääks eelmine ratsanik selleks, kes hobuse maailmatippu viis, nii et... ma ei tea, kas need mõned medalid on väärt enda asetamist olukorda, millest "võitjana" võimatu välja tulla on?
Anonüümne ütles …
Ma nõustun ka, et see paljuräägitud titaanide heitlus jäi väga kahvatuks. Aga samas näitas see, et koolisõidus võib ette tulla üllatusi ja kõik ei ole kivisse raiutud.

Hobufoorumis on samal teemal arutelu ja seal oli viide artiklile, kus oli kirjutatud, et kohtunike ja veterinaaride seas ei olnud üksmeelt selles osas, kas hobune on fit to compete. Samas ma kujutan ette, et see on ka keeruline otsus kohtuniku jaoks. Ei kadesta neid. Kui sakslased olid pahased juba saksa kohtuniku peale, sest too hindas Totilast liiga madalalt, siis mida oleks fännid/omanikud/sponsorid teinud selle peale, kui hobust ei oleks üldse võistlema lubatud :D Money talks, sh*t walks :)

Ma pole seda varem täheldanud, aga kas Valegro on varem ka oma alahuulega "mänginud"? Vaatasin Soome pealt ja jäi kuidagi silma, et tema alahuul liikus pidevalt..