Ärahellitatud jõmpsikas jälle aktsioonis

Epona.tv on käinud jälle võistlusi pildistamas (mis me rääkisime piltide ja video vahest?) ja pahandanud ära Taani koolisõidu suurima staari. Sest noh, fotokad teevad nii palju müra ja segavad ratsutajaid ja üldse, kas peab tema tagasihoidlikule isikule üldse nii palju tähelepanu pöörama? pealegi, kõik see tänapäevane fototehnika suudab jäädvustada nii peenelt hetki, mida üldse pole olemaski olnud. So there, jälle on ühele suurepärasele klassikalise ratsakunsti esindajale liiga tehtud...

Miks ma sellest kirjutasin? Sest jälle on keegi jõudnud sinnamaale, et stjuuardid on seisnud platis ääres ja mitte midagi teinud. Mis teeb natuke kurvaks, sest FEI ju lubab sellist ratsutamist ja kui isegi leiduks mõni stjuuard, kes läheks ütlema, et kle, tõmba tagasi, siis ilmselt see inimene teda ei kuulaks - ja põhjendusega, sest FEI lubab 10 minutit LDRi kasutamist. Ja ma tuletan meelde, et see 10 minutit algab iga kord uuesti, kui hobuse nina üle vertikaali lastakse. Aacheni juhtumi puhul oli videos näha, et ratsutajad teavad seda ja on väga hoolikad seda enese jaoks tööle panema - ehk pidevalt lastakse pea nö "lahti" ja võetakse siis tagasi "kokku" vältides nii igasuguseid probleeme juba eos. Seni kuni FEI ei tee otsust ja ei keela LDRi, rollkuri või kuidas iganes seda ka tulevikus nimetada otsustatakse KÕIGIL aladel, ei ole ametnikul midagi teha.

Kommentaarid

Ingrid ütles …
Nojah, teise mätta otsast vaadatuna (kust minul on muidugi hea ja lihtne rääkida, sest mina ei täida võistlustel korrapidaja rolli :P) ei saa antud probleemi küll ka kuidagi FEI reeglite süüks ajada. Esiteks võivad nad küll LDR ära keelata, aga ega sellega asi ei lõppeks - sest kuidas seda piiri määrata, kust maalt hobune juba kaela liiga madalal ja rullis hoiab ning kus veel mitte? Igasugune vertikaali taga sõitmine keelata? See võrduks reaalselt koolisõidu kui spordiala lõpuga ilmselt.

Ja teiseks - ei, selline sõitmine nagu piltidel, ei ole tegelikult ju FEI poolt lubatud, sest tegemist ei ole LDR-ga. Rollkuri ja LDR vaheks määrati ametlikult see, kas hobuse kaela rullimiseks kasutatakse jõudu või mitte. Kui ratsaniku käsi on tõmmatud tema enda kerest mööda, hobusel kangid risti ja suu lahti hoolimata pingul kapslitest, siis see ei ole lubatud ka 10 minutiks mitte. Reeglite järgi.

Eks kui seda teemat lihtsam reguleerida oleks, siis sellest nii palju probleeme ka ei tekiks, nii et head lahendust pole ilmselgelt veel välja mõeldud. Olen nõus, et korrapidaja töö on väga keeruline, aga... pigem arvan siiski, et rohkem kui uute reeglite välja mõtlemisele tuleks rõhuda korrapidajate initsiatiivile/julgusele midagi öelda ja EELKÕIGE sellele, et nende autoriteet ja otsused oleks korraldajate poolt nö toetatud, mitte stiilis: see on nii tuntud ratsanik, et tegelikult sa ei oleks tohtinud teda üldse kommenteerida.
Anonüümne ütles …
Korrapidaja suhtes algatati menetlus.
“The Danish National Federation has also informed us that they will be investigating the matter and will ask for a report from the rider Andreas Helgstrand and the FEI Steward."

Ja tegu pole kindlasti LDR-ga. Pildil on sellised, et Anky võiks ka uhke olla. Kindlasti ei kotita praegu korrapidajat asjata. Saab asja eest. Nagu ka ratsanik.
Liidia ütles …
Mulle meeldis väga AH enda kommentaar asjale, kus ta muuseas toob välja, et: "We coach and competes according to the rules and judge s' judgements." (automaatne tõlge taani keelest).

No selle sjuuardi koha pealt ei oska ma miskit öelda, sest nohh, mind polnud seal. Aga nii õldiselt, selleks et pakkuda korrapidajate poolt sellist teenust, mida maailm ootab - selleks peaks midagi muutuma võistluste korraldajate peas. TIHS on suurepärane näide heast korrapidajate tööst - neid on kohal piisavalt, välja on mõeldud mingi süsteem ja sellest peetakse kinni. Mujal maailmas on hea, kui see üks stjuuard, kes kirjas on päriselt ka kohal on. Sest noh, mitme tärniga võistlus= 3 päeva võistlust hommikust õhtuni. Üks või kaks inimest peavad ära valvama KÕIK soojendusalad, tallialad ja siis selle kõrvalt olema ka inimesed ehk sööma ja puhkama ja tihtipeale seda minimaalse töötasu eest ja puhtast entusiasmist. Ma ei väida, et siin oli keiss selles - aga pisut alatu on näidata näpuga stjuuardite suunas, nagu need oleks süüdi selles, et kohtunikud endiselt selle ratsaniku kätetööd (milline sobiv väljend, eks?) keskmiselt kõrgemaks hindavad.
Ingrid ütles …
Ee... miks neid stjuuardeid siis üldse vaja on, kui kõik kohtunike taga kinni on? Keegi ei süüdista stjuuardit ju Helgstrandi ratsutamisstiilis, vaid selles, et selle peale kuidagi ei reageeritud.
Kohtunikud saavad ka küllalt ärateenitud kriitikat, nagu ilmselt kõik tähele pannud on (kuigi eks sealtpoolt tuleb samamoodi igasuguseid vabandusi, umbes et "ega see kohtunik mingi imeinimene pole, et skeemi ajal lonkava hobuse ära tundma peab").

Sellega olen igati nõus, et ei korrapidaja, kohtuniku ega ka muude asjapulkade elu lihtne pole, kritiseerida on palju kergem kui reaalselt ise seda asja korralikult teha, aga vastutuse järjest edasi teiste kaela lükkamine ei vii ka kuhugi.
Anonüümne ütles …
Ei, see ei ole alatu näidata näpuga korrapidaja suunas. Tõsi ta on, et me ei tea kõiki asjaolusid ning seetõttu on vara kedagi tuleriidale saata, aga kriitika on minu hinnangul siiski õigustatud.

1. Pildid on tehtud võistluste soojendusalal, mis kuulub otsese korrapidaja, mitte võistluste peakohtuniku, kontrolli alla (ok, teatud mööndustega ka viimase alla). Kui korrapidaja peab ebainimlikult suurel alal kontrolli teostama, siis kas tal ei oleks võimalik pöörduda nt võistluste korraldaja poole? Lisaks- soojendusalad ei asu reeglina (aga mitte alati) üksteisest väga kaugel.
2. Pildid tehti kahe päeva jooksul. Mulle näib ebausutav, et kahe päeva jooksul ei näinud keegi ametnikest, et AH sellisel moel oma hobust väänab.
3. LDR vs rollkur. Viide nn 10-minuti reeglile on asjakohane, aga ei ole ka. FEI korrapidajate manuaal ütleb, et
It is imperative that stretching should be executed by unforced and non aggressive means. By‘unforced’ it is meant that the rider is not permitted to use rough, or abrupt aids or apply constant unyielding pressure on the horse’s mouth through a fixed arm and hand position. It is the responsibility of the steward to intervene if these requirements are not respected.
Ühesõnaga, kes kuidas tahab tõlgendada eks ;) Mina loen selgelt välja, et igasugune jõu kasutamine on keelatud. Pilte, kus hobuse lõug on sõna otseses mõttes rinnale tõmmatud kõnelevad selget keelt sellest, et soojendusel on kasutatud jõudu (seda enam, kui vaadata kangide, käte ja ratsaniku keha asendit).
4. Kohtunikud hindavad kõrgelt ülepainutatud hobuseid, aga nii on olnud see juba 80ndate lõpust. Paraku. Mis ei vähenda siiski korrapidajate vastutust, kuna reeglid kehtivad ühtemoodi nii FEI edetabeli nr 1-le kui ka tabeli viimasele ratsanikule. Erandite lubamine (nagu see tippsõitjate puhul kipub olema) on libedale teele minek, mis maksab juba kätte.
5. Jah, korrapidaja töö on raske. Ei vaidle vastu. Aga kelle töö MK-etappide läbiviimisel oleks kerge? Lõppude lõpuks on korrapidaja teadlik, millega ta ennast seob ja mis sellega kaasneb.

Ja lõpetuseks- Epona TV võiks hakata videosid tegema. Sellega oleks ammendatud igasugused vaidlused teemal "pilt on ainult hetk", "fotograafi klõpsimine segas" jne. Aga loll on see, kes vabanduse ei leia, eks? Vähemasti seekord pani AH groom hobuse õigesti valmis...
Liidia ütles …
Ma ei ole kusagil väitnud, et oleks alatu näidata ametniku suunas? Ma ei tea seda väita, sest ma polnud seal ja ma ei tea mis süsteemiga seal see järelvalve toimis. Fakt on see, et meie Eestis korraldatud FEI kalendrivõistlustel on korrapidajate töö korraldatud väga hästi. Euroopas tihtipeale mitte nii väga - ja tihtipeale on ametnikud ise korraldusmeeskonnas, et kulusid kokku hoida ja seega nad isegi ei näe, et midagi oleks valesti või pahasti. Teiseks, enamik korrapidajatest on takistussõidu korrapidajad, kellel juurde märgitud ka koolisõit (ma ei ütle, et see vabandab nende teadmatus, see on lihtsalt üks kurb fakt, mis on tekkinud ajal, kui neid asju väga piinlikult ei järgitud). Te võite kolm korda arvata, kas ja kui palju selline väänamine takistussõidus keelatud on?

Jällegi, ma ei õigusta antud korrapidajat, ma lihtsalt ei tea piisavalt. Samuti me võime siin spekuleerida ainult teemadel, et kas korrapidaja keeras selja või olid need jõu kasutamise hetked väga kiired ja raske oli liikumises neid märgata või oleks saanud seda kuidagi suunata. Pealegi, need ratsutajad on osavad! Proffid on selles suhtes osavad, ning kõik kahtlasevõitu võtted tulevad kasutusele siis, kui nad teavad, et neid ei jälgita. Samuti teavad nad väga hästi, millise stjuuardi juuresolekul nad üldse saavad neid piire kompida ning millise juures on parem üldse midagi kahtlast teha.

Ja videoga ma olen täiesti nõus. Endiselt. Ma arvan, et Scandicu sinine keel ei oleks iialgi paisunud nii suureks skandaaliks, kui tegu oleks olnud pildiseeriaga.
Ingrid ütles …
Sinu eelmises kommentaaris oli lause "pisut alatu on näidata näpuga stjuuardite suunas, nagu need oleks süüdi selles, et kohtunikud endiselt selle ratsaniku kätetööd keskmiselt kõrgemaks hindavad", selle kohta ka ilmselt need (vähemalt minu) kommentaarid.

Aga jah - ega lõppkokkuvõttes pole hobuste sellises kohtlemises keegi teine süüdi peale ratsaniku enda... aga selliste inimeste muutumisele lootma jäädes võib ilmselt termini "hobuse heaolu" ühel hetkel hoopis sõnavarast kustutada; nii et ülejäänud asjaosalised (kindlasti mitte AINULT stjuuardid) peavadki kahjuks seetõttu märkimisväärselt rohkem võimlema, et vähegi asja kontrolli all hoida.
Anonüümne ütles …
Minu kommentaar ei olnud mõeldud vihasena, aga kukkuks sellisena vist välja :D Vabandused. Ma olen sinuga nõus, et hukkamõistmisega võiks ehk oodata, aga siiski on kohane küsida ja kahelda ametniku töö korrektsuses. Et sellised pildid avalikuks tulevad viitab nii mõnelegi tegemata tööle, aga selle eest ei peaks korrapidaja üksi vastutama, sest probleem hobuste väänamisega on kahtlemata suurem kui vaid sjuuardite/kohtunike töö.