Omg, internetirollid jälle hoos

Meenutus  Normandiast
Kõik, kes vähegi koolisõidus peavad, ilmselt juba teavad, et laupäeval juhtus Las Vegases kaks uudist - esimene neist oli väga positiivne ja tore, ehk Charlotte Dujardin ja Valegro kaitsesid oma Maailmakarika tiitlit ning väljusid taaskord võitjatena.
Muidugi on kõigil hea meel ja hullutl vahva, aga juba hakkab foorumites pihta natuke see teema, et kas nad ikka on nii klassikalised ja kas Valegro ikka sooritab korrektset piaffeed, kuna ta ikka kipub kõigutama on tagajalgu küljelt-küljele. Ja tagatipuks postitas keegi pildi paarist galopipikenduselt ning esitas küsimuse, et kas see "kang risti suus rullitõmmatud hobune ja esikaarel ratsmetes rippuv neijuke" ongi siis maailma idee harmooniast... Olgem ausad, antud hetkel on kõik see pool isegi natuke naljakas ju.
Teine suur draama ja uudis on kindlati Steffen Petersi elimineerimine vabakava järgselt, kuna hobuse küljel oli veri.
Steffen Peter ja Legolas Normandias
Kõik lihtne ja arusaadav - juhtub ka parimates peredes ja veelgi tähtsamatel tiitlivõistlustel (meenutus 2010 aastast Kentucky WEGilt, kus üks favoriitidest Adelinde Cornelissen oli sunnitud skeemi ja võistluse katkestama vere tõttu hobuse suus) ja blood rule on blood rule. Aga saate ju aru, et see oli parasjagu USA meeskonna kõige skoor mis maha võeti, eksju?
Ehk siis palju kära oli juba sisse kodeeritud sellesse olukorda ja nii see algas.
Enamus inimesi tegid lihtsalt: "Oi kui kurb, meil on ratsutaja pärast kurb meel ja hobusest kahju, aga no mis seal ikka teha"
Siis tuli grupp inimesi, kes kukkus kisama, et Peters on üks loll hobusepiinaja ja kui need hobused on nii hästi ratsastatud, miks ratsutajad neid üldse kannusega torkima peavad. Loomulikult asusid Petersi fännid kaitseliinidele, tuues välja, et GP tasemel on kannused kohustuslikud ja Peters on üldse üks väga hobusõbralik ja taktitundeline ratsutaja ja ilmselgelt oli hobune õhukese nahaga ja üldse kogu olukord sai toimuda ainult seetõttu, et Ameerika vaatajad ei oska koolisõiduvõistlustel käituda ja Legolas ehmus nende plaksutamise peale niigi elektrilises õhkkonnas.
Kannusevastased jõudsid järeldusele, et kui kannused on kohustuslikud, siis võib kõiges süüdistada FEI-d, sest ilmselgelt ei peaks sellisel tasemel hobused kannuseid vajama, sest Maasu kodus küll saab ilma hakkama ja üldse, kas me ikkagi peame hobustega ratsutama? Ja igaljuhul peaksid proffid olema niipalju ilmeksimatud, et nad kogemata hobuseid ei vigastaks.
Petersi fännid olid saanud selleks ajaks "näpud tahad" tema Facebooki statementile:
"Dear Friends:
I'm truly sorry about my elimination from the 2015 World Cup finals in Las Vegas. I'm clearly responsible for this. There was absolutely no doubt that all FEI Stewards, Dr. Mike Tomlinson and the president of the ground Jury, Lilo Fore made the correct decision. Legolas is a sensitive horse, because of this I ride with a dull rounded end spur without rowels. I cannot explain when it happened, and I feel terrible for Legolas. I feel guilty and extremely embarrassed, and apologise to Akiko and Jerry, our Federation and our friends and supporters. But still very proud of Legolas who did a wonderful job in the Grand Prix and in the Freestyle."

Mis minu arust on üks väga ilus selgitus ning vabandus. Samal ajal andsid nii hobuse omanikud kui meeskonna treener omapoolse toetuse sportlasele, kinnitades, et nad on teadlikud Petersi treeningmeetodidest ning et see on hobusesõbralik.

Kannusevastased jõudsid aga oma järeldustes nii kaugele, et ühest kannusetorkest EI OLE võimalik hobuse nahka vigastada ja ilmselgelt torgiti vaest hobust terve soojenduse eelne aeg ning juhul kui see tõesti oli üks torge, siis kujutage nüüd pilti, kui tugev torge see üldse oli ja põhimõttelisel tuleks kannused, eriti ketastega (jep, Peters ei kasuta ketastega kannuseid ja seda on juba korduvalt välja toodud), ära keelata.

Muidugi, jõuti ka järeldusele, et blood rule on liiga karm ja seda ikka päris nii ei peaks rakendama, sest alati on ju võimalik veenduda, et kas haav on tekitatud tahtlikult või kogemata või parmu poolt. Loomulikult oli sellele vastu hunnik inimesi, kes on aastaid ratsutanud ning pole kordagi hobust verele sõitnud ja ilmselgelt, kui juhtub selline asi, siis on ratsutajaga midagi väga viltu.

Aga samas, videost on ju selgelt näha, kus Peters hobust vigastab... sest youtube aken võimaldab CSI sarnast sisse zoomist ja teravustamist, ning kellelgi pole kodus muud teha, kui otsida momenti, kus Legolas katki tehakse (va minul muidugi, kellel elu on nii igav, et tuleb kirjutada romaan oma blogisse sellest kommentaaruimist).

Loomulikult soovitati ka uut varustust, mida küll FEI kahjuks veel ei luba. Aga nii üldiselt, oleks tunduvalt parem, kui kõik kannused mitte ainult ei muudetaks vabatahtlikuks, vaid keelataks täiesti ära! Sest kui tömpide kannustega saab vere välja, siis on lugu ju ekstra paha.

PS. Kas me ikka kõik oleme ühel lainel, et kogu see vastukaja tuleb enamuses riigist, kus suurimaks hobusespordi äriks võib ilmselt lugeda võidusõite. Ala, kus paariaastaseks karjääriks toodetakse lugematel hulgal hobuseid, kelle elutöö lõpeb suures osas tapamajades, sest mitte kellelgi pole neid hobuseid vaja peale seda paariaastast raha sissetoomist ja tipphobusedki võivad leida õnnetu lõpu otse rajal. Sellest kui palju dopingut ja hobuste lõhkumist seal leida võib, vist pole üldse mõtet rääkida? Kui keegi lugeda tahab, siis siin on üks artikkel, kus hulgaliselt linke ka teistele sarnastele artiklitele.

PPS. Ma ei ürita oma viimase lõiguga väita, et koolisõidu maailm oleks täiesti läikivalt puhas - kindlasti mitte. Muidugi, kui keegi on kulutanud 6 aastat, et hobune tipptasemele viia, siis on ilmselge, et seda tasemel püsimist üritatakse säilitada võimalikult pikalt ning väga kergekäeliselt hobuseid kõrvale ei visata ning ilmselt seetõttu leiab koolisõidu hobuseid lihaturult vähem kui rajalt tulnud täisverelisi. 

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
ffffffffffuck noh!

Ma olen seda sorti inimene, kelle vererõhk tõuseb, kui ma näen/loen mõnda Tädi Maalit, kes Facebookis kirjutab, et "Issand jumal, miks neid koolisõitjatel on küll kange vaja??!! Loomapiinajad!". Sa võid neile surmani rääkida, kuidas inimene on see, kes muudab suulise/kannuse/abivahendi halvaks, aga Tädi Maali mõistus seda ei võta. Tädi Maali tahab keelata-puua-käskida. Tädi Maali jaoks on maailm must ja valge, on tema arvamus ja vale arvamus. Ja kurjam, kui rumalad ja õelad need Tädi Maalid on.

Mis puudutab Petersiga juhtunt, siis shit happens. Peters on muhe mees ja hea eeskuju :)

Kuna sinu blogil on hea suur lugejaskond, siis mind huvitaks väga, miks koolisõitjad/koolisõidu fännid nii palju oma aega ja energiat raiskavad kritiseerimisele ja arvustamisele? Ma loen erinevaid foorumeid ja kommuune, aga alati on koolisõitjate seltskond see, kus draamat leiab. Takistussõitjate seas ei leia miskipärast inimesi, kes kirjutaksid kõike, mida sülg suhu toob.
Liidia ütles …
Mul on selle viimase küsimuse kohta teooria. Nimelt, nii võistlustel liikudes tundub olümpiaaladest kõige sõbralikum seltskond olevat kolmevõistlejad. Siis on toredad ja võib olla natuke grupistunud takistussõitjad. Ja siis on koolisõitjad, kelle seltskonda sissesulandumine tundub siiani üks raske ja keeruline ettevõtmine...

Ja siit tulebki mu teooria: nimelt, kolmevõistlejad saavad kogu oma adrenaliini kätte krossil ja seega on kõige pingevabamad. Takistusõitjatel on ka omajagu ärevust, mis teeb nad ka võrdlemisi chilliks. Ja siis on koolisõitjad kelle kogu draama tuleb ainult omavahel ussitamisest :D

Tegelt, nali, onju. Enamus koolisõitjatest on vaatamata esmamuljele siiski üsna sõbralikud ja toredad ja toetavad.
Anonüümne ütles …
Absoluutselt nõus ja eks see seltskond, kes internetis sõnakalt sõna võtab, on teatud mentaliteediga ja need, kes koolisõiduga päriselt tegelevad, ei jaga esimestega netis maid. Nad treenivad oma hobuseid ja ennast :)
Anonüümne ütles …
Kus on trollikodu? Koolisõidufoorumites :)
Ingrid ütles …
Noh, teisest küljest vaadates on kriitiline meel kindlasti maailmas pigem edasiviiv jõud. :D Eks ta kipub üle piiri küll päris tihti minema, aga kui poleks kommenteerijaid ja kaebajaid, siis tõenäoliselt sõidaks üks hetkel hunnik ratsutajaid ringi veriste hobustega ja mõtleks, et ongi ok.

Kasvõi see "halbade" abivahendite jutt - nõustun 100% sellega, et probleem ei ole mitte abivahendites, vaid selles, kuidas neid kasutada - aga kui tõesti leidub inimesi, kes sellest aru ei saa, siis minu poolest las nad pigem mängivad oma hobusega kuskil koplis niisama ja lasevad endale teatud juhtudel pähe istuda (nii kaua kui mina selle hobusega tegelema ei pea :D ), kui teine äärmus, kes teadmatult kõik need abivahendid oma hobustele peale viskavad ja hobuseid retsima hakkavad.

Mis teemasse puutub, siis see "blood rule" on minu arust igati õigustatud reegel. Verine hobune on vigastatud hobune (misiganes põhjusel) ja üldjuhul ei peaks võistlema. Ja noh... ega neid "muid põhjusi" ikka väga tihti ei esine - mul pole 10 aasta jooksul mitte ükski hobune omal keelde hammustanud vms nii, et suust verd hakkaks jooksma (tõsi, ühel noorhobusel tuli ükskord trenni jooksul piimahammas ära) ja pole mitte ükski parm kannusekohta veriseks ka hammustanud. Ja Eestis on suviti PALJU parme. :D Või siis mul on siis lihtsalt vedanud.
Anonüümne ütles …
Aamen, Ingrid :)

Kuid nn blood-rule võiks kohalduda kõikidel ratsaspordialadel (aga see on paljuski FEI otsustada). Eestis paraku pole haruldus, kui kannuseaukudega hobune stardib ja keegi ei pilguta silmagi, ehk on meil siin arenguruumi?

Teiseks- kriitika võib olla hea ja edasiviiv jõud, aga olles mitu aastat lugenud Hobufoorumit ja nüüd Facebooki, siis tahaks rõhutada ka kritiseerijate vastutust. Kriitika edastamine on pool selle sõnumist ning kui mõni kodanik lubab endale mõõdutundetud lahmimist, siis on see kaugel edasiviivast kriitikast.Teisalt tasub ka meeles pidada, et pildi alusel on väga ohtlik, kedagi hukka mõista. Meist kõigist on halbu ja vähem kehvasid pilte. Aga siingi ei saa enne midagi ära teha, kui keegi just kohtusse ei pöördu ja seal õigust ei nõua. Päeva lõppedes vastutame ju kõik oma sõnade eest :)
Liidia ütles …
Ma kunagi arvasin, et ma ei saaks lives vaadates GP sõitude headusest/vigadest midagi aru, aga tegelikult on igal inimesel mingi oma kujutelm ilusast sõidust ikkagi olemas ja suuremad apsud torkavad kohe silma. Aga, hoolimata sellest, et ma suudan jalavahetused kaasa lugeda ja märgata kui kahene vahetuste seeria ei ole puhas või kui üleminek piaffeelt passaaži ei ole puhas, siis ma kindlasti ei saa anda pead, milliseid treeningmeetodeid mingi ratsanik kodus kasutab. Seega ma ei saaks kunagi väita, et jah, ma selle sõidu põhjal võin öelda, et see ratsanik on paadunud rollkurija ja see on puhas klassikaline. Ntx, minu jaoks olid viimasel olümpial Mistral Hojris ja Parzival üsna sarnase minekuga - vaatama sellele kiidavad netifännid britti ja vihkavad hollandlast. Seega, närviline klassikaliselt treenitud hobune võib elektrilises õhkkonnas mõjuda sarnaselt modernselt (ma ei taha nimelt öelda rollkur siin, sest see pole ilmselgelt ainuke aspekt sellel stiilil) treenitud hobusega. Teisalt võib mõni mõni netis ebapopulaarne ratsutaja teha sellise sõidu, et kuigi sa oled näinud videot kus antud mees sõidab ringi kümneid minuteid, hobusel sinine keel suust rippumas, siis sel korral mõjub kõik harmooniliselt ja sõbralikult ja tegelikult jääbki soe ja pehme tunne sisse.
Ehk siis, kui me kritiseerime antud sõitu - siis on asjad lihtsad. Aga kui mängu tuleb jutt, et selleks, et sellise vigastuseni jõuda - pidi seal juhtuma kindlasti enne see ja too eeltingimus, sest ma kujutan seda nii ette ja järelikult see ratsutaja on asshole - siis läheb asi liiga kaugele
Ingrid ütles …
Jah, üle piiri minemine ja arguementideta lahmimist tuleb kahjuks liialt palju ette - ja mida vähem põhjendatud on kriitika, seda vähem tõsiselt seda ka võetakse (isegi kui idee on tegelikult õigustatud). Negatiivne kriitika võiks mu meelest rohkem keskenduda põhimõtetele ja eesmärkidele, kui mingi konkreetse juhtumi või inimese halvustamisele.

Pilt on üks hetk ajas ja kuigi ma ei arva, et neid täielikult ignoreerida võiks (sest ei saa kuidagi tagantjärgi väita nagu seda halba, või ka head, hetke poleks esinenud), siis ühe pildi põhjal ratsaniku kohta järeldusi teha on küll ebaõiglane, jah.
Anonüümne ütles …
Palunpalun kirjuta nüüd Veska võistlustest ka :)
Anonüümne ütles …
Veska võistluse update'i! :)