Et mäng oleks aus, mõned ettepanekud ka hobuse väljarentijale.
  1. Alusta põhilisest: asukoht ja selle kindlaksmääratus. On loomulik, et osalise rendiga diili puhul sa ilmselgelt maakonda/talli vahetada ei soovi. Aga kui hobune läheb täisrendile, siis kas ja kui kaugele ollakse hobust nõus liigutama.
  2. Hobuse tase, oskused ja võimekus. On su hobune valmis sportlane, võimeline viima ratsanikku kõrgematele tasemetele; erinevate asjaolude tõttu pikalt seisnud või väheses töös olnud; terviseprobleemide või omaniku uskumuste tõttu hobuste kohtlemise suhtes spordiks sobimatu; noor, kogenematu või probleemne loom? Räägi ausalt ja võimalus leida just sulle ja su hobusele sobilik rentnik on palju suurem. Kellelgi ei ole vaja rääkimata jätmiste pärast juhtunud õnnetust või rikutud hobust.
  3. Mida ootad sina rentnikult? Kui sa näed oma hobusel potentsiaali teha sporti, aga rentnik on huvitatud ainult oma lõbuks ratsutamisest... ütleme nii, et kellelgi ei ole vaja ebameeldivaid kogemusi seoses rentimisega. Eriti neid mida annaks lahendada juba alguses ausalt rääkides.
  4. Kui palju sa tahad jätte endale otsustusõigust hobuse käekäigu üle? Olen isiklikult näinud kahte tüüpi rentimisi - need kus, omanik otsutab kus, kui palju ja mis tasemel hobune rentnikuga võistleb ja neid, kus omanik on sellistest maisetest otustsest kõrvale jäänud ja annab rentnikule vabad käed tegutseda oma parema äranägemise järgi. Mina isklikult sooviksin sõnaõigust võistlemiskohtade üle, on nimelt kohti, kuhu ma oma hobuse tervisega riskides kindlasti ei võistleks. 
  5. Tegelikult ka, pealkirjasta oma kuulutus õigesti. "Otsin sõitjat", "Pakun hobust ratsutamiseks" ja "Anda hobune (osalisele)rendile"  võivad tunudda kui väga sarnased ja ühtemoodi head kõik. Esimene enamiku inimeste kõrvale kõlab aga pigem kui kuulutus kogenud sõitja otsimiseks, kellele sina oled nõus maksma tema teenuse eest. "Pakun hobust ratsutamiseks" kõlaba kui käsi-peseb-kätt variant: sul on vaja kedagi kes sõidaks hobusega (võibolla mõned korrad nädalas) ja tema on huvitatud mõne hobusega sõitmisest. Raha pigem siinkohal ei vahetata. Kolmas kõlab nagu sa hetkel ei saaks ise oma hobusega täis- või poole kohaga tegeleda ja vajaksid kedagi, kes oleks nõus jagama sinuga hobuse ülalpidamiskulusid ning võibolla pisut lisakski maksma.
  6. See nüüd natuke käib ilmselt ka müügikuulutuste juurde, aga pole mõtet juurdelinkida 28 leheküljelist fotoalbumit, kus enamik pilte on stiilis: "minu hobuse jalg koplis", "minu hobuse teine jalg koplis". Mõned asjalikud pildid ütlevad rohkem kui albumitäis udukogusid.
  7. Ja lõpetuseks, ära lange rentnike proovimislõksu. Ma julgen muidugi kahelda, et selliseid inimesi väga palju on, aga mõned ilmselt näevad nii müügi- kui rendikuulutustes tasuta ratsutamisvõimalust. Mina alaealisi ilma vanematega rääkimata oma hobust proovima ei laseks.

Ja sujuvalt tagasi oma hobuse juurde, kes ilmselgelt pole rendiks endiselt. Erinevate põhjuste tõttu (põhiliselt küll "krdikuumon" aga ka koera ootamatu kliinikukülastus) . Eile siis lõpuks jõudsin oma uue edeva varustuse hobusele selga ajada ja natuke trennitada. Hüppeplats oli pisut liiga pehme minu hobuse maitsele, seega ratsutasime murul. Galopp oli kohe väga hea, kuigi ma nüüd natuke kardan, et ta hakkab üritama teistpidi kontaktist põgenemist, ehk ratsme taha minemist. Aga see võib olla ka lihtsalt mingi minupoolne foobia, sest eile tehtud piltide peal on ta enamusel siiski uhkelt vertikaalist eespool :) No vaadke ise:

Ja tõesti, mis ma kõik ei annaks võime eest ratsmeid lühemalt hoida...

    Kommentaarid